Customs

Those Hashers are strange: What are their customs?

 

The Hash is not a competition

You can join us, regardless of your running ability, or the lack thereof. You may run fast, average, or slowly. It doesn’t matter at all.

Hashers will help each other to navigate the trail and ensure that everybody completes the trail in a reasonable time.

Những Hashers đó thật kỳ lạ: Vậy nguyên tắc của họ là gì?

Hash không phải là một cuộc tranh tài

Bạn có thể tham gia cùng với chúng tôi cho dù bạn có chạy được hay không. Nhanh hay chậm không thành vấn đề.

Chúng ta sẽ cùng nhau tìm và hoàn thành cung đường trong một khoảng thời gian hợp lý.

Hares will set the trail with paper

Every week, Hares prepare the trail by marking it with shredded paper (shreddy). Occasionally, when hashing in the city, we use flour or mark the trails with chalk or crayon.

On the day of the Hash, runners will find the trail by following the paper. That may sound easy enough, but ….

The Hares lay the paper in such a way that fast runners are slowed down as much as possible, so that the slower ones can catch up.

They do this by adding Checks and False Trails to the trail and often they hide the shreddie on the trail behind bushes, so the Hashers can’t see it easily.

Thỏ Rừng sẽ đánh dấu đường bằng giấy vụn

Mỗi tuần, một hoặc nhiều Thỏ Rừng sẽ đánh dấu cung đường trước bằng cách rải giấy hoặc bột mì, phấn hay bút chì sáp. Vào ngày Hash diễn ra, người tham gia sẽ tìm đường đi đúng bằng cách đi theo giấy đã được rải trước đó. Nghe có vẻ rất dễ phải không? Nhưng mà….. không đơn giản như vậy, bởi Thỏ Rừng phải rải giấy làm sao để khiến những người chạy nhanh chậm lại, không bỏ lại những người chạy chậm.

Checks and False trails

Checks and False Trails seem irritating at first, especially if you came to do some really fast running. But after a while you will realize that they suit everyone. Fast runners do a lot of checking and false trails, so they run a lot more, while slower runners can catch up and complete the trail in almost the same time.

How do checks and False trails work?

The pictures show a trail from A to B to C, marked by paper (the white dots). At B, there are choices.

A Check at B (top map):

A check is a circle of shreddy placed around a tree, stick, grass, or rock. In the picture the Check is at B and Hashers do not know which is the correct trail. Fast runners check in every direction, shouting “Looking”. As soon as one of them finds the 3rd blob of paper (shreddy) after the check, he knows that it is the correct trail and he calls “ON ON”. Everyone now goes to the correct trail and one of them “breaks the check” showing the correct direction for those coming after him or her.

False trails (bottom map):

The second picture shows the same trail, but without check at B. Fast runners check out every direction, many incorrect and marked with an “X” made of shreddy.

Các Điểm Check và Đánh lạc hướng

Nghe có vẻ rất khó chịu nếu bạn là người thích chạy nhanh và liền mạch. Tuy nhiên, khi đã quen rồi thì bạn sẽ thấy rằng điều này là hợp lý và phù hợp với tất cả mọi người bởi vì những người chạy nhanh thường chạy trước, họ phải chạy nhiều để tìm đường đúng để tiếp tục, trong thời gian đó thì những người chạy chậm hơn sẽ bắt kịp họ và cuối cùng mọi người sẽ kết thúc đường chạy cùng nhau.

Các Điểm Check

Tại các điểm check, thường là ở các ngã ba, ngã tư, Thỏ Rừng sẽ rải giấy thành một vòng tròn quanh 1 gốc cây, một tảng đá hay bụi cỏ. Nếu thấy dấu hiệu này, các hasher phải chạy hết các hướng để tìm được con đường đúng. Trong lúc họ tìm kiếm họ thường hô lớn “Looking” để người khác biết là họ vẫn chưa tìm ra được đường đi. Và khi đã tìm được đúng đường (thường là sau 3 chỗ rải giấy cách nhau liên tục) họ sẽ hô lên “On On”, khi đó những người còn lại sẽ đi theo sau họ. Những người đi sau sẽ phá bỏ vòng tròn giấy và dùng giấy đó rải về hướng đi đúng để đảm bảo rằng những người còn lại sẽ đi theo đúng đường.

Đánh lạc hướng

Thỏ Rừng sẽ rải giấy theo một quy luật nhất định nhằm đánh lạc hướng người chạy, khiến họ phải mất thời gian để tìm ra được con đường đúng. Khi họ gặp dấu “X”, nghĩa là phải quay trở lại.

Calling (shouting) during the run

Because it is not easy to find the right trail, it is customary to call out when you are “on”. There are standard calls:

 • On on: the most common call. You call, or better shout it, when you are certain to be on the correct trail;
 • Looking: After a check, while you are unsure if you’re on the correct trail;
 • Check Back: If you discovered to be on the incorrect trail, often after you saw a cross on the trail;
 • Are you?: You call this if you feel a bit lonely and not sure you are on the right trail. Hashers in front of you will reply with ON ON, so you can follow them;
 • Hash Halt: Only called by the Hares or the GM, if they fear that the Hashers are too spread out and some could get lost. When hearing Hash Halt, the front runners must stop immediately and wait until further instructions by the Hares.

Các khẩu lệnh trên đường chạy

Thật là không dễ gì để tìm được đúng đường chạy, nên khi bạn đã tìm được đường rồi, bạn cần hô lên “ON” để tất cả mọi người cùng theo. Bên dưới là một số câu gọi thường dùng:

 • On on: được dùng nhiều nhất. Bạn nên hô thật to khi bạn tìm được đúng đường đi.
 • Looking: đang tìm đường
 • Check Back: sai đường rồi
 • Are you? Nếu bạn cảm thấy mình bị lạc hoặc nghĩ rằng mình đang đi sai đường thì bạn sẽ hô lên để những hasher đi trước trả lời lại “On On” để bạn có thể xác định được đúng hướng đi
 • Hash Halt: thường được gọi bởi Thỏ Rừng hoặc GM khi họ thấy rằng có nhiều người đang bị lạc lại phía sau hoặc đi sai hướng. Khi bạn nghe từ này, những hasher đi trước phải dừng lại ngay lập tức và chờ hướng dẫn tiếp theo từ Thỏ Rừng.

The Circle

Now we come to the strangest thing that happens on the Hash, the Circle after each run. What to make of that?

After returning from the run, you will have a few drinks and change clothes and then you here the call “Circle up!”.

Apparently everybody knows what to do, as they form a large circle, with some ice blocks in the centre. Then the GM comes in and calls for the Hares to be in the centre.

Several Hashers comment on the run and the Hares’ performance, but it’s all rather negative and it ends in them getting a score of -6, or -10, or -69 for their work.

Then they have to down a beer (or water for non-drinkers) bottom up (100%) and that’s it.

These poor souls, who spent a lot of time preparing a trail, laying paper and guiding us all through the process get rather an abuse and even may end up sitting on the ice as a punishment. What is all this about?

 

It is strange, admittedly. It origins from the old English tradition that no one should be too proud of himself and in the circle, we cut everybody, not only the Hares, to size. Except the GM. He is always right!

Hmmm…, it still sounds very strange.

Trust us that it‘s all done in good spirits. Most of the “abuse” is tongue-in-cheek, a kind of joke and absolutely not serious.

After the Hares, it’s the turn of first-time hashers, newcomers, or virgins, as they are called. They get some silly questions to answer and drink a down-down (beer or water). Then it’s time for returners getting the same treatment, again followed by down-downs.

Then, it’s time for some Awards: They include free T-shirts presented to 2nd-timers and to seasoned Hashers who have completed 50 or 100 runs and more. All followed by down-downs and accompanied by special down-down songs.

Then it’s time for “charges”, of any Hasher to any other Hasher, for their misdeeds, or by their countrymen, or whatever. Any Hasher, except the GM. He can’t be charged.

Circle – Vòng Tròn

Và đây là phần lạ lùng nhất của Hash, Circle – Vòng Tròn. Circle được diễn ra ngay sau khi kết thúc đường chạy. Vậy Circle để làm gì?

Sau khi mọi người hoàn thành đường chạy, uống vài chai bia và thay quần áo, bạn sẽ nghe thấy “Circle Up” được hô lên.

Rõ ràng thì mọi người sẽ tụ hợp lại thành một vòng tròn rồi, đúng không? Cirlce càng lớn thì càng tốt, một vài cục đá lạnh sẽ được để ở giữa. GM sẽ gọi Thỏ Rừng vào giữa vòng tròn.

Một vài hasher sẽ đưa ra nhận xét về đường chạy ngày hôm nay và sự thể hiện của Thỏ Rừng, mà chê thì nhiều hơn khen. Và điểm số thường sẽ bị âm. Sau đó họ sẽ uống 1 ly bia nhỏ hoặc nước để kết thúc. Nếu người nào không thể uông hết, phần còn lại sẽ được đổ lên đầu.

Tội nghiệp mấy bạn Thỏ Rừng. Đã dành bao nhiều thời gian để chuẩn bị đường, rải giấy và hướng dẫn mọi người lại bị hành hạ như vậy, thậm chí phải ngồi lên đá. Để làm gì cơ chứ? Thật là lạ lùng đúng không? Thật ra điều này bắt nguồn từ một tuyền thống của người Anh rằng mọi người không nên quá để cao về bản thân mình mà nên hòa nhập cùng những người khác, đặc biệt là khi ở trong Circle, bất kể bạn là ai, kể cả Thỏ Rừng, chỉ trừ GM. GM luôn luôn đúng mà!

Nói tóm lại thì chỉ đùa cho vui thôi, không có ác ý gì hết nên đừng quá quan trọng vấn đề nhé!

Sau khi nói chuyện với Thỏ Rừng xong, mọi người sẽ cùng chào đón những người đi Hash lần đầu. Họ sẽ được hỏi vài câu hỏi ngớ ngẩn và uống 1 ly bia hoăc nước để chào mừng họ đến với nhóm. Sau đó lần lượt là những hasher quay lại sau một thời gian dài hoặc các hasher đến từ những nhóm hash khác. Và tất nhiên họ cũng sẽ uống khi kết thúc bài hát down-down.

Sau màn chào đón này sẽ là phần trao thưởng. Những người quay lại hash lần thứ 2 hoặc những hasher đạt được những cột mốc quan trọng sẽ được tặng miễn phí một cái áo hash. Và tất cả sẽ được chúc mừng bằng một bài hát.

Phần vui nhất chính là “charges – Phạt”. Tất cả mọi người đều có thể bị phạt, trừ GM, vì bất cứ lý do gì mà người phạt họ thấy có lý. Hình phạt là đứng ở giữa vòng tròn và uống 1 ly bia/nước hoặc ngồi trên đá. Tất cả chỉ nhằm làm cho không khí trở nên vui vẻ hơn mà thôi.

Ice

“Serious” charges are not only rewarded with a down-down, but the Hasher charged will have to sit on ice. It’s a joke and nothing serious. Above all, in Saigon’s climate it can hardly be called a punishment.

Đá

Các hình phạt "Nghiêm trọng" không chỉ được thưởng uống bia mà Hasher bị phạt sẽ phải ngồi trên đá lạnh. Đó chỉ là một trò đùa và không có gì nghiêm trọng. Hơn hết, ở khí hậu Sài Gòn, khó có thể gọi đó là một hình phạt.

Rules on the Hash

The Hash is very relaxed and the rules are not serious at all. We only have two real rules:

 1. The GM is always right;
 2. If the GM is wrong, rule 1 applies.

That’s it, no more. Now it’s clear why you can’t charge the GM: He’s always right, so how can we charge him?

Một số nguyên tắc của nhóm Hash

Nhóm có 2 nguyên tắc cơ bản nhất là:

 1. GM thì luôn luôn đúng.
 2. Nếu GM sai, xem lại điều 1.

Social drinking

After the circle, we take 5-10 minutes, to drink one final beer, or to go into the woods, before entering the bus for the return trip.

Giao lưu

Sau khi kết thúc circle, mọi người sẽ có 5-10 phút giao lưu, trò chuyện với nhau, uống hết chai bia của mình hoặc giải quyết nổi buồn trước khi lên xe về lại Sài Gòn.